Kalimera Komşu

 

15. Yüzyıl Osmanlı’sında belli bir ağacın altını mesken tutmuş Bektaşi babalarından biri sayesinde Dedeağaç ismini alan, 1919’da toprakların Yunanistan’a geçmesi sonrası Kral 1. Alexandros’un ziyareti ile birlikte Alexandropolis’e dönen ve 1980’lerin ege sahillerindeki sayfiye kasabalarını hatırlatan şirin bir yer çıkıyor karşımıza İpsala sınırını geçer geçmez.

Dingin, huzurlu, keyifli, lezzetli sıfatları herhalde Dedeağaç’ı yani Alexandropolis’i tanımlamak için yeterli sıfatlar olsa gerek. Zira ziyaretçilerine çok fazla gezilecek, görülecek turistik doneler sunmasa da özellikle Türkiye’ye yakın lokasyonu ve birbirinden lezzetli deniz ürünü restaurantları ile tabir-i caiz ise tıka basa topluyor turistleri. Türkiye’ye yakın konumu dedik zira ipsala sınırından sadece yarım saat, pazarkule sınırından ise 1 saat mesafede. Bu konumu ve sunduğu lezzetler ile ege sahillerindeki bir çok lokasyona ciddi bir rakip haline geliyor. Bu rekabetin oluşmasında elbette fiyat/lezzet oranı ön plana çıkıyor. Türkiye’de bulmanın zor olduğu, bulunsa da çok ciddi meblağların ödenmesi gereken sofralar burada çok makul ücretlere kurulabiliyor. Bünyesinde bulundurduğu Jumbo ve  gıda ürünleri satan Lidl isimli alışveriş noktaları ise uygun fiyatlara koca koca sepetleri doldurmak için ziyaretçilerine olanaklar sunuyor.

Dedeağaç’ta konaklama için apartlardan otellere kadar bir çok seçenek var. Bu seçeneklerden en vasatı dahi son derece temiz  ve beklentiye karşılık verirken kimi sadece oda, kimi ise oda-kahvaltı hizmeti sunuyor. Rezervasyon için ise Booking.com son derece doğru bir adres, zira seçeceğiniz yer ile ilgili yorumlar gerçek ile tam olarak örtüşüyor.

Gezilecek yerlerin başında ise içerisinde meşhur Dedeağaç Feneri olan sahil kesimi ve bir üstünde yer alan bulvar yer alıyor. Sahil kesimi daha çok restaurantlardan oluşurken üst bulvarda ise kahve/alkol alınacak minik cafeler ve dükkanlar bulunuyor. Sahil bölgesindeki fener civarında İtalyan Restaurantları ağırlıklı iken biraz ilerisinde deniz ürünleri satan Restaurantlar ağırlık kazanıyor. Nissoitiko ise bu restaurantların en meşhuru. Genellikle her daim dolu olan bu mekan tercih edilecek ise öncesinde rezervasyon yapmak son derece önemli. Ayrıca pazartesi günleri kapalı olduğunu unutmamakta da fayda var. Aynı bölgede yer alan Zopyrın da bir başka tanınmış Restaurant. Kahvaltı için ise ufacık kapısından içeri girdiğinizde Alice Harikalar Diyarındaymış gibi hissedeceğiniz yemyeşil bir diyara açılan Krouac tercih edilebilir. Canı dondurma çeken büyükler ve özellikle küçükler için ise Fenerin karşı sokağında bulunan Pinochio hem sunduğu lezzetler hem de mimari dizaynı ile görülmesi gereken yerlerden biri. Buranın da açılış saatinin 15:00 olduğunu unutmamakta fayda var. Yine çocuklar için sahil bölümünde yer alan Yuppi Luna park açık olduğu zamanlarda küçüklere keyifli anlar yaşatabilecek bir alan.

Buraya kadar gelmişken meşhur Kavala Kurabiyesinden yememek de elbette olmaz. Yunanistan içerisinde bu işi en iyi yapan yerlerden biri Salgamis Pastanesi. Uğramadan ayrılmamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Trakya tarihinden öğeler barından Trakya Etnoloji müzesi, Dedeağaç tarihini anlatan Dedeağaç Tarih müzesi ve Dedeağaç Arkeoloji Müzesi ise müze severler için gezilecek yerler arassında yer alıyor.

Dedeağaç’ın biraz dışında ise hem Restaurant hem de yaz sezonunda Beach olarak hizmet veren St. Giorgias ( Aya Yorgi ) yer alıyor. Burası da Dedeağaç’a kadar gelmişken hem yemekleri hem de ortamı ile ziyaret edilmesi gerekile bir yer. Rezervasyon burada da son derece önemli bir konu.

Genel olarak fiyatlar ise yazımızın başında da belirttiğim gibi son derece makul. 1 kişiyi doyurmaya yetecek dolulukta gelen Karides Saganaki 15 euro, yine 1 kişinin tek başına yese doyacağı 1 porsiyon Kalamar 12 euro, 2 koca kol halinde gelen ahtapot ise 15 euro. Balık fiyatları mevsimden mevsime değişse de kış için kilosu 80-100 euro arasında değişiyor. Yemekle beraber alkol almak isterseniz de yaklaşık 5 dublenin çıktığı bir küçük uzo 9 euro.

Hal bu iken 1 veya 2 gece kalıp hem alışveriş yapmak hem de makul fiyatlara son derece leziz yemekleri deneyimlemek için son derece kolay bir rotada olan Dedeağaç imkanı olan herkesin uğraması gereken bir yer.