Huzur dolu bir ada; Thassos

 

Bol oksijen, huzur dolu plajlar, güler yüzlü insanlar ve leziz yemekler özlemi ile yanıp tutuşanlar için, Türkiye sınırından bir kaç saat uzaklıkta bulunan Thassos, tüm bu özlemi dindirebilecek özelliklere sahip..

İpsala sınırından 1,5 saat sonra ulaşacağınız Keramoti için kullanacağınız Yunan otobanı, son derece düzgün ve trafiksiz. Yol üzerinde 1 kez gişelerden geçip 2,4 Euro ödeme ( 2023 Editi : Yol üzerinde 3 kez gişeden geçiyorsunuz ve yaklaşık 6 Euro tutuyor ) yapıyorsunuz. Keramoti’ye ulaştığınızda ise Thassos’a geçmek için feribot kullanmanız gerekmekte. Yaklaşık 40 dakika süren feribot yolculuğuna araç için 20 Euro, Şoför veya yolcular için 3,5’ar euro ödeme yapmanız gerekiyor. ( 2023 Editi : Araç, 1 sürücü ve 1 yolcu 35 Euro olmuş. )

Thassos’a yaklaştığınızda göz alabildiğine yeşil bir ada ve bol oksijen yüzünüzdeki gülümsemenin sebebi oluyor. Konaklama için Thassos’ta doğru yöntem apart otelleri seçmek. Zira Thassos’u güzel yapan birbirinden güzel plajları. Tek bir otele bağımlı kalıp o otelin plajından ayrılmayarak adanın keyfi çıkmayacağından sadece geceleri yatılacak temiz bir otel hem ihtiyacı karşılayacak hem de uygun fiyatlı bir tercih olacaktır. Booking.com’dan bulabileceğiniz otellerin gecelik fiyatları oda başı 100-120 TL’den başlıyor ve bu oteller gayet temiz, konforlu, klimalı bir konaklama imkanı sunuyor. ( 2023 Editi : Oteller gecelik oda başı 80-90 Euro’dan başlıyor )

Çevresi 102 KM olan Adadaki Beachleri en beğendiğimden geriye doğru sıralamak gerekirse;

Paradise Beach : Adanın güneydoğusunda bulunan bu kumsal, yaptığım geziler esnasında en çok eğlendiğim denize sahip. Anayoldan ayrıldıktan sonra biraz dar ve toprak bir yoldan inilen Paradise Beach, incecik ve yumuşacık kumlarla sizleri karşılıyor. Deniz neredeyse her zaman dalgalı. Lakin karadan 30-40 metre açılana kadar denizin derinliği bel hizasını geçmiyor. Sığ deniz sayesinde de denizdeki dalgalar son derece keyifli, eğlenceli bir hâl alıyor. 35 yaşında ve hayatında sayısız plaj görmüş biri olarak bir denizin bu kadar eğlenceli olabileceğini hiç düşünmezdim ve bu eğlence Paradise Beach’in Phuketten sonra hayatımda gördüğüm Beach’ler arasında en iyiler arasına girmesine sebep oluyor. Beachte 2 şezlong ve 1 şemsiye 7 Euro. Cafesinde yemek, meşrubat, alkol ve dondurma çeşitleri mevcut. Ayrıca kredi kartı imkanı da var.

Marble Beach : Adanın kuzey batısında, Panagia yakınlarında yer alan Marble Beach Saliara ve Porto Vathy isimli 2 ayrı kumsaldan oluşuyor.

Porto Vathy : Adadaki mermer madeninin eteklerinde yer alan Marble beach için küçük Maldivler desek sanırım abartmış olmayız. Bembeyaz bir kumsal ve zümrüt yeşili denize sahip bu beach’e inmek için Marble beach tabelalarını takip edebilirsiniz. Bu yolu takip ettiğinizde epey virajlı ve bol uçurumlu bir yoldan sahile ulaşıyor olacaksınız. Bir diğer seçenek ise Makryammos Beach’e giden yol. Bu yolu takip edip, Makryammos Beach ana girişinin hemen yanında bulunan toprak yola sapıp Saliara Beach’in hemen sonrasında virajsız ve uçurumsuz bir yol üzerinden Porto Vathy’ye ulaşabilirsiniz.

Porto Vathy; arka tarafta şezlongların bulunduğu bir cafe, ön tarafta ise kumsal olmak üzere 2 parçadan oluşan bir sahil. Ön taraftaki kumsal ücretsiz ve herhangi bir hizmet sunulmuyor. Arka taraftaki bölümde, zeytin ağaçları altındaki şezlong ve şemsiyeleri kullanmak için ise minimum 2 içecek ısmarlamanız gerekiyor. Cola 3 Euro, su 0.5 Euro. Cafesindeki yemekler son derece lezzetli, ayrıca bir çok alkol çeşidi de bu cafede mevcut. Gün boyu müzik yayınının da yapıldığı bu mekanda kredi kartı imkanı da var. Deniz genellikle dalgasız olmakla beraber dipteki mermer tozlarının hareketi sebebi ile biraz bulanık olsa da son derece keyifli. Ayrıca tesiste tuvalet, duş, wireless gibi imkanlar da mevcut.

Saliara : Porto Vathy’ye 300 metre mesafede olan bu kumsalın renkleri, komşusu Porto Vathy’den biraz daha iyi olmakla beraber tesis konusunda pek başarılı olduğu söylenemez. Kumsaldaki şezlong ve şemsiyeleri kullanmak isteseniz, 2 şezlong 1 şemsiyenin 12 euro gibi fahiş denebilecek bir fiyatta olduğunu ve bu fiyata herhangi bir içeceğin dahil olmadığını, sahilde tuvalet / duş / wifi bulunmadığını bilmenizde fayda var. Dolayısıyla bu kumsala giderken yanınızda kendi şemsiye ve şezlongunuzu götürmeniz doğru olacaktır. Saliara’nın sahili Porto Vathy ile aynı özelliklere sahip olmakla beraber denizi çok daha iyi. Porto vathy’deki bulanıklık burada yok ve beyaz mermer kum ile denizin karışımının oluşturduğu renkler sizleri thassos’tan alıp phuket’in, Maldivlerin göbeğine bırakıyor.

Arabanız kirliliğinden rahatsız olduysanız, Marble Beach’in Saliara çıkışında bir oto yıkama noktası mevcut.  Dış yıkama 6, iç-dış yıkama ise 15 Euro..

La Scala : La Scala, adanın son derece kaliteli, nezih beachlerinden biri. Şezlong ve şemsiye kullanımı için kişi başı minimum 1 içecek siparişi vermeniz gerekli. Cola 3.5, Bira 4 Euro. İçerisinde hamak ve salıncakların da bulunduğu 7 kişilik localarda oturmak için ise 120 Euroluk bir harcama yapmanız gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken konu, restaurant tarafında yapılan harcamaların sahil tarafında geçerli olmaması. Yani Restaurantta 1000 euroluk yemek yeseniz dahi, sahildeki locada oturabilmek için sahilden 120 Euroluk sipariş vermeniz gerekiyor. Restaurant tarafındaki fiyatlar ada ortalamasının biraz üstünde. Spagetti 8.5, Greek Salad 7.5, Zukini Balls 7.5 Euro. Restauranta gitmek istemezseniz, sahile snack yiyecekler sipariş etme imkanınız da mevcut. Sahil ve deniz beyaz, yumuşak kumlardan oluşuyor. Deniz sığ ve sıcak. Denizin sığ olması bu plajı çocuklu aileler için ideal hale getiriyor. Mekanda gün boyu müzik yayını mevcut. Öğlene kadar soft bir şekilde çalan DJ, öğleden sonra ortamı bir club havasına yaklaştırıyor. ( 2023 Editi : Oturacağınız yere göre kişi başı 10 Euro’dan başlayan bir harcama zorunluluğu var. Frappe 7, vodka-redbull 8, portakal suyu 6, pirzola 16, tavuk şiş 16, kokteyller ise 10 euro )

Tripiti : Sessiz, sakin bir ortam istiyorsanız adanın güneybatısında yer alan Tripiti, tam size göre bir beach. 2 Şezlong ve 1 şemsiye 15 euro, ancak bu 15 Euro’ya 2 adet soft içecek dahil. Beach’in hemen arka tarafında yer alan Tavern Meltemi öğle yemeği ihtiyacınızı giderebilir. Yemek esnasında org ve saksafondan gelen canlı müzik notaları keyifli bir sürpriz olarak karşınıza çıkıyor. Garsonlar ve işletme sahipleri tüm Yunanistan mekanlarında olduğu gibi kibar ve güler yüzlü.

Metalia : Limenaria çıkışında yer alan bu Beach’in sahile yakın bölümüne araçla giriş mevcut olsa da, ben bu yolu keşfedemedim. Benim takip ettiğim yol, limenaria içerisinden sahile indikten sonra en sonda bulunan Limani Restaurantı geçip ana yola doğru devam ettikten sonra yaklaşık 100 metre sonra sağ tarafta köhne bir tabelada “Metalia Beach” yazısını gördükten sonra 180 derecelik bir dönüş yapıp toprak yola sapmak ve yolun sonundaki eski kilisenin önüne arabayı park etmek şeklindeydi. Arabayı park ettikten sonra tabelalar vasıtasıyla yaklaşık 5-6 dakikalık bir yürüyüş yolu sonrasında ulaşacağınız sahil son derece sakin. 2 Şezlong ve 1 şemsiye 5 euro. Sahile meşrubat sipariş etme imkanı olmasa da sahile ait cafede snack atıştırmalık ve diğer içecekler mevcut. Kredi kartının geçmediği bu cafeden beklentilerin yüksek olmaması gerek, zira seçenekler sınırlı. Beach’in sahili ufak çakıl taşlarından oluşuyor. Deniz ise büyük taşlardan başlıyor ve birden derinleşiyor. Bu özelliği ile çocuklu aileler için pek uygun olmadığı söylenebilir.

Aliki : Adanın güneydoğusundaki Aliki, son derece berrak denize sahip salaş bir beach. Otopark imkanı kısıtlı olduğundan sabah erken gitmekte fayda var. Beachteki tesis yetkilisi ön sıradaki şezlongları “rezerve” diye size vermek istemezse, 5 euro karşılığında bu rezervasyon bir anda ortadan kalkabiliyor. Beachteki tesis pek iyi olmasa da öğle yemeği ve gün içi içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek seviyede. Tesiste ücretsiz bir duş yok ancak 0.5 euro karşılığında restaurantın arka tarafında duş alma imkanınız mevcut. Kumsal, minik çakıl taşı ve beyaz kum karışımı. Deniz ise önce büyük taşlar, sonrasında kum bir zemine sahip. Denizi berrak ve gayet iyi olsa da tesisin vasatlığı, şezlongların çok sık ve birbirine yakın yerleştirilmiş olması bu sahilin listemin alt sıralarında yer almasına sebep oldu.

Makryammos : Limenas’ın batısında, Marble Beach – Saliara yolunun başlangıcındaki Makryammos adada en beğenmediğim beach. Öncelikle girişte adam başı 3 Euro ayak bastı parası alınıyor ve bu paraya herhangi bir hizmet dahil değil. Sahil kısmında şezlonglarda oturmak istiyorsanız, içecek siparişi vermeniz gerekiyor. Kumsal yumuşak ve keyifli olsa da denizi pek hoş değil. Özellikle dalgalı günlerde yosunlar ve diğer pislikler insanın deniz şevkini ortadan kaldıracak kadar yoğun.

.

Adada yeme içme için sayısız Taverna / Restaurant var. Ancak bunlardan bazıları gereksiz denebilecek kadar pahalı ve lezzet konusunda muadillerinden çok geride. Mutlaka gidilmesi gerekilen Restaurantlar ise;

Panagia – Elena : Adanın kuzeyinde bulunan, dünyadan uzaklarda ve huzurun sözlük anlamını bünyesinde barındıran Panagia; keyifli sokakları, hoş binaları ve kahveleri ile ziyaretçilerini bekliyor. Kasabadaki en ünlü restaurant Elena. Elena’nın en ünlü yemeği ise oğlak çevirme. 4 kişi; 1 kilogram oğlak, mezeler, meşrubatlar ve yarım litrelik ev yapımı şaraptan oluşan bir akşam yemeğinin toplam maliyeti 46 Euro ve kredi kartı kabul ediyor. Elena sonrası kısa bir kasaba turu yapıp binaların fotoğraflarını çekebilir, etraftaki cafelerde bir şeyler içebilirsiniz.

Limenas – Mouses : Feribot iskelesinin bulunduğu yerde, iskeleyi arkanıza aldığınızda sağ tarafta kalan bu restaurant adada en iyi deniz mahsullerini yiyebileceğiniz bir yer. Balık bol ve günlük, mezeler ise son derece tatminkar. Barbun, mutlaka 1 kez de burada yenmeli. Garsonlar Türkçe biliyor ve genellikle güler yüzlü. Balık sevmeyenler için pirzola, köfte, pizza gibi seçenekler de mevcut. Fiyatları ada standardında. Greek Salad, Kalamar, yarım kilo barbun, zukini, caciki, bira, uzo, Karpuz’dan oluşan 4 kişilik bir akşam yemeği 70 Euro tutuyor. Ayrıca burada yapılan Saganaki ( Domatesli karides ) de adada yediklerim arasında en iyisi. ( 2023 Editi : Kalamar, 1 adet Çupra, Greek Salad, Karides Saganaki, Spagetti ve 200 ml Uzo’dan oluşan 2 yetişkin ve 1 çocuk menüsü 70 Euro.  )

Limenas – Simi : Feribot iskelesinin bulunduğu yerde, Mouses’in aksi istikamette bulunan Simi Tavern de en az Mouses kadar iyi. İsmi  epey ün yaptığından akşam yemeği için ya rezervasyon yapmanız gerekiyor ya da sıra beklemeniz. Fiyatları Mouses’le neredeyse aynı seviyede.

Scala Potamia – Krambousa : Adanın kuzeydoğusunda, denize sıfır masaların bulunduğu keyifli bir restaurant olan Krambousa da atmosferi ile müşterilerine kendisine hayran bırakıyor. Son derece iyi zukinileri olan mekanın balıkları da gayet taze.

Scala Mario – Alfas Taverna : Son derece keyifli sakin bir sahil kasabası olan Scala Mario’daki Alfas Taverna, ev yapımı şarapları ile meşhur. Kırmızı şarabın tadının damağımda kaldığını söyleyebilirim. Caciki, Greek Salad gayet başarılı. Zukini ise enfes. 2 Kişilik kalamar, greek salad, zukini, caciki ve ev yapımı şaraptan oluşan bir akşam yemeği 30 euro tutuyor.

Limenaria – Limani : Adaya gelmeden önce yaptığım araştırmalarda buranın çok meşhur olduğunu öğrendim lâkin rezervasyonsuz müşteri kabul etmediklerinden tecrübe etme imkanı bulamadım. Yakınlarda bulunan Palataki Tavern‘e gittim ve hiç memnun kalmadım. Kalamar, Karides, salata ve zukini’den oluşan alkolsüz ve 2 kişilik bir yemek 40 euro tutuyor ve lezzet muadil yerlere kıyasla kesinlikle başarısız. Karidesler çok sert, kalamarlar ise yenmeyecek kadar yağlı ve lastik gibiydi. Çöpe gitmesin diye masamızın yanına gelen kedilere güzel bir akşam yemeği oldu 1 tabak kalamar.

.

Adada dikkat edilmesini tavsiye ettiğim konular ise;

*Bazı oteller kredi kartı kabul etmiyor. Yanınıza alacağınız parayı bunu dikkate alarak hesaplamanızda fayda var.

*Adada 1 haftada 700-800 Kilometre yol yapmanız son derece olası, benzini buna göre planlayın. Adadaki benzin fiyatları, ana karadan %10 daha pahalı. Kredi kartı bazı benzincilerde geçerli iken bazılarında geçerli değil.

* Yol ortasında 20-30’la giden motosikletler veya 40’la giden araçlara hazırlıklı olun, sinirlenmeyin. Zira bu şekilde araç kullanan bir çok sürücü var. Yollar tek gidiş – tek geliş ve bol virajlı olduğundan sollamalar da son derece zor ve tehlikeli.

* Zukini, Saganaki, Greek Salad ve Frape tatmadan dönmeyin

* Pefkari dalış akademisi kişi başı 50 euro karşılığı 40-45 dakikalık bir dalış seansı sunuyor. Karadan yürüyerek suya girdiğiniz bu Discovery dalış seansında 4-5 metre derine dalıp balıkları deniz kestaneleri ile besleyebiliyorsunuz. Discovery dalışın, bodrumdaki discovery dalışlarından daha iyi olmadığını söyleyebilirim. Profesyoneller için kişi başı 100 euro karşılığı 15-20 metre derine inilen dalış sahaları da mevcut.

İstanbul’dan 5-6 Saat uzaklıkta, ege sahillerine kıyasla çok daha uygun fiyatlara çok daha kaliteli, huzurlu ve güleryüzlü bir tatil yapmak isterseniz; Thassos bu isteğiniz için en ideal konumda bulunan yer. Türkiye’deki tesislere binlerce TL ödemeden önce Thassos’u mutlaka araştırmanızı tavsiye ederim.